Vilken ögonfärg får ditt barn? Här är sannolikheten

Uppdaterad: 13-2-2025

Bruna, blå eller gröna ögon?

Se vilken ögonfärg ditt barn kan få!

Förälder 1

Förälder 2

Hur genetik påverkar ögonfärgen

Ögonfärgen bestäms av en kombination av flera gener som reglerar mängden och typen av melanin i iris, ögats färgade del. Melanin är det pigment som ger ögonen sin färg och ju mer melanin som produceras, desto mörkare blir ögonen. 

Människor med höga halter av melanin får bruna ögon, medan de med mindre melanin får blåa eller gröna ögon. Forskning har visat att över 50 gener kan påverka ögonfärgen, vilket gör ärftligheten mer komplex än vad man tidigare trodde.

Hur påverkar föräldrarnas ögonfärg barnets ögonfärg?

Barnets ögonfärg bestäms av gener från båda föräldrarna, men det är inte en enkel nedärvningsprocess där en färg dominerar över den andra. Istället är det sannolikhetsbaserat, där olika kombinationer av ögonfärger kan leda till varierande färger. 

Även om två föräldrar har samma ögonfärg, finns det en chans att barnet får en annan färg om recessiva gener från tidigare generationer påverkar resultatet.

Två brunögda föräldrar

Om båda föräldrarna har bruna ögon är sannolikheten hög att även barnet får bruna ögon. Enligt genetiska sannolikheter har barnet en 75 % chans att ärva bruna ögon. Men det finns också en möjlighet att barnet får gröna ögon 18,8 % eller blå ögon 6,3 %, om båda föräldrarna bär på recessiva anlag för dessa färger.

Två blåögda föräldrar

Om båda föräldrarna har blå ögon är sannolikheten överväldigande att barnet också får blå ögon. Eftersom blå ögon är en recessiv egenskap, kan två blåögda föräldrar inte föra vidare dominanta bruna eller gröna gener. Därför är chansen att barnet får blå ögon hela 99 %, medan möjligheten för gröna eller bruna ögon är nästan obefintlig.

Två grönögda föräldrar

Om båda föräldrarna har gröna ögon är sannolikheten hög att även barnet får gröna ögon. Det finns en 75% chans att barnet får gröna ögon, men det finns också en 25% möjlighet att barnet får blå ögon. Eftersom bruna ögon kräver dominanta gener som grönögda föräldrar inte har, är sannolikheten för bruna ögon 0%.

En brunögd och en blåögd förälder

När en förälder har bruna ögon och den andra har blå, blir sannolikheten mer jämnt fördelad mellan dessa två färger. Chansen att barnet får bruna ögon är 50%, medan chansen för blå ögon också är 50%. Gröna ögon är inte en möjlig utgång i denna kombination, eftersom det kräver att båda föräldrarna bär på anlag för grönt.

En brunögd och en grönögd förälder

Om en av föräldrarna har bruna ögon och den andra har gröna, är sannolikheten för bruna ögon fortfarande störst, men det finns också en betydande chans att barnet får gröna eller blå ögon. Det genetiska utfallet i denna kombination innebär att barnet har 50% chans att få bruna ögon, 37,5% chans att få gröna ögon och 12,5% chans att få blå ögon.

En grönögd och en blåögd förälder

Om en av föräldrarna har gröna ögon och den andra har blå, är sannolikheten fördelad jämnt mellan dessa två färger. Det finns en 50% chans att barnet får gröna ögon och en 50% chans att barnet får blå ögon. Eftersom ingen av föräldrarna bär på dominanta bruna gener, är det inte möjligt för barnet att få bruna ögon.

Ögonfärgens utveckling hos nyfödda

Många nyfödda föds med blå eller grå ögon, särskilt om de har ljus hy. Detta beror på att melaninproduktionen ännu inte har kommit igång ordentligt i ögonen. 

Under de första månaderna kan ögonfärgen förändras allteftersom mer melanin produceras i iris. Vid ungefär ett års ålder har de flesta barn fått sin slutgiltiga ögonfärg, men hos vissa kan förändringen pågå längre, ibland upp till treårsåldern.

Sambandet mellan ögonfärg och hälsa

Forskning har visat att ögonfärg kan påverka vissa aspekter av hälsan. Människor med ljusare ögon, som blå eller grå, har ofta en högre känslighet för starkt ljus eftersom deras iris innehåller mindre melanin, vilket innebär att ögat släpper igenom mer ljus. Dessa personer kan också ha en något högre risk för vissa ögonsjukdomar, såsom makuladegeneration.

Personer med mörkare ögon har generellt bättre skydd mot UV-strålning eftersom den högre melaninnivån fungerar som ett naturligt filter. Däremot har vissa studier antytt att personer med mörka ögon kan ha en något ökad risk att utveckla grå starr senare i livet.

Oavsett ögonfärg är barns ögon känsliga och kan lätt drabbas av irritationer och infektioner. En av de vanligaste ögonsjukdomarna bland barn är ögoninflammation, som kan orsakas av virus, bakterier eller allergier.

Ögonfärg i ett evolutionärt perspektiv

Ögonfärg är ett exempel på hur mänsklig genetisk variation har utvecklat oss med tiden. Ursprungligen hade alla människor bruna ögon, men med tiden har mutationer lett till variationer såsom blå och gröna ögon. Dessa mutationer tros ha uppstått i norra Europa för cirka 6 000 till 10 000 år sedan.

Teorin är att människor i områden med mindre solljus utvecklade ljusare ögonfärger som ett resultat av genetisk variation från omgivningen. Eftersom ljusare ögonfärger inte innehåller lika mycket melanin som bruna ögon, kunde människor i nordligare regioner lättare anpassa sig till den lägre solinstrålningen, vilket kan ha haft vissa fördelar.

Kan man välja sitt barns ögonfärg?

Med den snabba utvecklingen inom genetisk forskning har det blivit möjligt att förutsäga och i viss mån påverka vilka egenskaper ett barn kommer att ärva, även ögonfärg. Vissa fertilitetskliniker erbjuder idag tjänster där blivande föräldrar kan välja embryon baserat på genetiska egenskaper genom en metod som kallas preimplantatorisk genetisk diagnostik (PGD)

Genom denna teknik testas embryon innan de implanteras i livmodern, vilket gör det möjligt att ge embryon vissa önskade egenskaper, som exempelvis en specifik ögonfärg.

Genetisk selektion av ögonfärg genom PGD

PGD är en metod som gör det möjligt att identifiera specifika genetiska egenskaper hos embryon innan implantation. Ursprungligen utvecklades denna teknik för att upptäcka genetiska sjukdomar och minska risken för ärftliga tillstånd, men i vissa länder används den även för att påverka embryon med vissa fysiska egenskaper.

Etiska dilemman med genetiskt val av ögonfärg

Det finns många synpunkter på PGD och denna metod har väckt flera etiska frågor sen sin start. Många forskare och läkare varnar för att denna typ av genetisk selektion kan leda till en utveckling där föräldrar börjar skräddarsy sina barns utseende och egenskaper på ett sätt som liknar genetisk manipulation

Det finns en oro att detta kan skapa en ojämlikhet där vissa egenskaper värderas högre än andra, vilket kan få sociala konsekvenser. Dessutom är genetiken oerhört komplex och även om PGD kan öka sannolikheten för en viss ögonfärg, finns det ingen garanti för att resultatet blir exakt som föräldrarna önskat.

Kan ögonfärg påverkas av miljöfaktorer?

Även om ögonfärg i första hand styrs av genetik, finns det vissa miljöfaktorer som kan påverka ögats utseende över tid. Ljusförhållanden kan till exempel få ögon att se ljusare eller mörkare ut beroende på hur mycket ljus som reflekteras i iris. 

Emotionella tillstånd som glädje, sorg eller ilska kan också tillfälligt påverka hur intensiv en persons ögonfärg uppfattas, eftersom pupillens storlek förändras och påverkar mängden ljus som når iris. I sällsynta fall kan vissa medicinska tillstånd eller mediciner leda till förändringar i ögonfärgen. 

Ett exempel är Horners syndrom, där nervskador kan leda till att ögat förlorar pigment och blir ljusare. Vissa glaukomläkemedel har också rapporterats kunna göra blå eller gröna ögon mörkare genom att stimulera ökad melaninproduktion i iris.

Ärftliga variationer inom familjer

Det är inte ovanligt att syskon föds med olika ögonfärger, även om de har samma föräldrar. Detta beror på den genetiska variationen som sker vid befruktningen, där olika kombinationer av gener kan uttryckas i olika barn. 

En familj där både ljusa och mörka ögonfärger förekommer, kan ha barn med både blåa, gröna och bruna ögon. Ibland kan recessiva gener ligga dolda i flera generationer och senare komma fram igen, vilket kan förklara varför ett barn får en helt annan ögonfärg än vad det sannolikt borde bli utifrån föräldrarnas ögonfärg.

Vanliga frågor om ögonfärg

Det går att göra en kvalificerad gissning baserat på föräldrarnas ögonfärg, men det är ingen garanti. Eftersom över 50 gener påverkar ögonfärgen, kan recessiva gener från tidigare generationer påverka resultatet och ge oväntade utfall.

 

Nej, det är extremt osannolikt eftersom blå ögon är en recessiv egenskap. Två blåögda föräldrar har inte de dominanta generna som krävs för att få ett brunögt barn, vilket innebär att barnet nästan alltid får blå ögon.

Ja, gröna ögon är ovanligare än både bruna och blå ögon. Det beror på att den gröna nyansen uppstår genom en specifik fördelning av melanin och ljusreflektion, vilket kräver en unik kombination av gener.

Ja, många nyfödda har initialt blå eller gråaktiga ögon eftersom de ännu inte har utvecklat tillräckligt med melanin. Under det första året kan ögonen mörkna och utveckla sin slutgiltiga färg, även om mindre förändringar kan ske upp till treårsåldern.

Tekniskt sett kan genetisk selektion genom PGD (preimplantatorisk genetisk diagnostik) användas för att välja embryon med en specifik genetisk uppsättning, men detta är kontroversiellt och reglerat i många länder. Genetiken är dessutom komplex, så även med urval finns ingen garanti för en exakt ögonfärg.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen