Gröna ögon hos barn: Hur vanligt är det?
Gröna ögon hos barn är relativt ovanliga och något många föräldrar funderar över ifall deras barn kommer få. Ögonfärgen är trots allt en av de mest speciella genetiska egenskaperna, som styrs av ett komplext genetiskt samspel.
Innehåll
ToggleMånga nyblivna föräldrar är nyfikna på vilken ögonfärg deras barn kommer att få och om det finns en chans att de får gröna ögon, en av de mest sällsynta ögonfärgerna i världen. I denna artikel kommer vi därför att ta reda på hur vanligt det är med gröna ögon, vad som påverkar ögonfärgen och svara på vanliga frågor kring ämnet.
Hur många har gröna ögon?
Gröna ögon är en av de mest sällsynta ögonfärgerna globalt sett. Det är inte fler än ungefär 2 % av världens befolkning som faktiskt har gröna ögon. Förekomsten varierar dock beroende på geografisk region och etnisk bakgrund. I länder som Irland och Skottland är andelen personer med gröna ögon högre jämfört med andra delar av världen.
Eftersom 2 procent av världens befolkning har gröna ögon, innebär det att av 100 personer är det bara två som har det. Att grön ögonfärg är så sällsynt bidrar till den fascination som ofta finns.
Hur stor chans är det att mitt barn får gröna ögon?
Ditt barns ögonfärg avgörs i första hand av de genetiska som ärvs från föräldrarna. Varje människa bär på en uppsättning gener som tillsammans påverkar vilken ögonfärg de får. Dessa gener förekommer i par, där en gen ärvs från mamman och en från pappan.
Nedan kan du se hur ögonfärg oftast ärvs från föräldrar och vilka kombinationer som ger störst chans till gröna ögon hos barn.
- Om båda föräldrarna har gröna ögon finns det 75 % chans att barnet får gröna ögon.
- Om föräldrarna har bruna och gröna ögon är det 37,5 % chans att barnet får gröna ögon.
- Om föräldrarna har blå och gröna ögon är chansen 50 % att barnet får gröna ögon.
- Om båda föräldrarna har bruna ögon är det 18,8 % chans att barnet får gröna ögon.
- Om båda föräldrarna har blå ögon är det 1% chans att de får gröna ögon.
- Om föräldrarna har bruna och blå ögon är det minimal chans att barnet får gröna ögon.
För den som är nyfiken på vilken ögonfärg ens barn kan få finns möjligheten att använda vår ögonfärgskalkylator, där du kan räkna ut sannolikheten för olika ögonfärger baserat på föräldrarnas gener.
Fakta om gröna ögon
Gröna ögon är inte bara sällsynta, utan de har också en ovanlig sammansättning av pigment som skiljer sig från andra ögonfärger. Forskning har visat att ögonfärg påverkas av flera faktorer och att nyansen på den gröna färgen kan skifta i nyans beroende på ljusförhållanden och individens unika pigmentnivåer.
Det innebär att vissa personer med gröna ögon kan ha en mer intensiv smaragdgrön färg, medan andra har en mer dämpad olivgrön ton.
Genetik bakom gröna ögon
Ögonfärg påverkas som sagt av flera gener. Tidigare har man trott att bruna ögon är dominerande och blå ögon recessiva, men modern forskning har visat att ärftligheten är mer komplex än så.
Idag vet man att minst 61 olika gener påverkar vilken ögonfärg ett barn får. De två mest studerade är OCA2 och HERC2, som båda reglerar melaninproduktionen i iris. Dessa gener kan ge upphov till en stor variation i ögonfärg även bland syskon. Det är därför möjligt för två brunögda föräldrar att få ett barn med gröna eller blå ögon om de bär på recessiva gener för dessa färger.
Eftersom genetiken är polygenetisk, vilket innebär att flera gener samverkar, kan ögonfärg även ärvas från tidigare generationer. Det förklarar varför ett barn kan få ögonfärg som inte är identisk med någon av föräldrarnas.
Melanins påverkan på ögonfärg
Mängden och typen av melanin i iris avgör vilken ögonfärg en person får. Melanin är ett pigment som inte bara påverkar ögonfärgen utan också hud- och hårfärg. Personer med bruna ögon har en hög koncentration av melanin i iris, vilket absorberar ljus och gör att ögonen ser mörka ut. Blå ögon har istället mycket lite melanin och den blå färgen uppstår genom ljusspridning i iris på samma sätt som för att himlen ser blå ut.
Gröna ögon uppstår genom en kombination av en måttlig mängd melanin och ett gulaktigt pigment som kallas lipochrome. Dessa två komponenter skapar tillsammans den gröna nyansen. Mängden melanin och lipochrome varierar från person till person, vilket gör att gröna ögon kan ha olika nyanser.
Förändring av ögonfärg över tid
Det är vanligt att nyfödda barn har en annan ögonfärg än den de kommer att ha som vuxna. Många bebisar föds med blå eller grå ögon, av anledningen att melaninproduktionen ännu inte har kommit igång fullt ut.
Under barnets första år kan ögonfärgen därför förändras, eftersom kroppen gradvis producerar mer melanin. Detta sker vanligtvis fram till tre års ålder, men för vissa individer kan förändringen fortsätta ända upp i tonåren.
Ett barn som föds med blå ögon kan senare utveckla gröna eller bruna ögon om melaninproduktionen ökar. Barn som föds med exempelvis grå ögon kan få en tydligare ögonfärg när iris utvecklas.
Sammanfattning
Gröna ögon har blivit en av de mest eftertraktade ögonfärgerna i världen, med endast två procent av befolkningen som har dem. Färgen uppstår genom en kombination av genetik och melanin, ett pigment som även påverkar hud- och hårfärg.
Eftersom ögonfärg ärvs genom en kombination av gener kan det vara svårt att förutsäga vad ett barn kommer att få för färg på sina ögon. Men moderna verktyg kan ge en bra uppskattning av sannolikheten för att ett barn får gröna ögon, så använd ett sådant om du är riktigt nyfiken.
Vanliga frågor om gröna ögon hos barn
Hur många procent har gröna ögon?
Cirka 2 procent av världens befolkning har gröna ögon, vilket gör det till en av de mest ovanliga ögonfärgerna.
Kan två blåögda föräldrar få ett barn med gröna ögon?
Ja, det är möjligt. Om båda föräldrarna bär på recessiva gener för gröna ögon kan de få ett barn med gröna ögon.
Vid vilken ålder får barn sin permanenta ögonfärg?
De flesta barns ögonfärg stabiliseras vid ungefär ett års ålder, men det kan fortsätta att förändras upp till tre års ålder.
Är gröna ögon känsligare för ljus?
Personer med ljusare ögonfärger, däribland gröna, har mindre melanin i iris och kan därför vara mer känsliga för starkt ljus jämfört med personer med mörkare ögon.