Ögoninflammation barn - Symptom och behandling
Ögoninflammation hos barn är väldigt vanligt och kan orsakas av virus, bakterier eller allergier.
Innehåll
ToggleI denna artikel går vi igenom symtom på ögoninflammation, orsaker och behandlingsalternativ för att hjälpa dig som förälder att känna igen och hantera ögoninflammation hos ditt barn.
Vad är ögoninflammation?
Ögoninflammation är en vanlig åkomma som ofta drabbar barn, men som också kan påverka vuxna.
Ögoninflammation hos barn innebär att det blivit en inflammation i ögats bindehinna, den tunna och genomskinliga slemhinnan som täcker ögonvitan och insidan av ögonlocken. I medicinska termer kallas ögoninflammation för konjunktivit.
Infektioner i ögat kan orsakas av virus eller bakterier som kommer in i ögat, vanligtvis i samband med förkylning eller influensa. Ögoninflammation kan även vara resultatet av allergiska reaktioner, främmande föremål i ögat eller skador.
Inflammationen är väldigt smittsam och sprids lätt, vilket gör att det är vanligt att flera barn på en förskola eller i ett hushåll drabbas samtidigt. Att tvätta händerna regelbundet och undvika att dela handdukar kan minska risken för spridning av ögoninfektioner.
Symtom på ögoninflammation barn
Ögoninflammation hos barn är vanligt och kan orsakas av flera olika anledningar, såsom virus, bakterier eller allergier.
När ett barn har ögoninflammation är symtomen ofta rodnad i ögonvitan, svullnad runt ögat, klibbiga ögon med bildning av var, samt en känsla av irritation eller skav i ögat. Ögonen kan också vara extra känsliga för ljus.
Det är vanligt att ögoninflammation hos barn börjar med rinnande och röda ögon innan något var bildas.
Vanliga symtom på ögoninflammation hos barn:
- Rodnad i ögonvitan
- Svullnad runt ögat
- Klibbiga ögon med varbildning
- Känsla av irritation eller skav i ögat
- Känslighet för ljus
Ögoninflammation hos barn kan också vara ett symptom på en annan underliggande sjukdom eller infektion, särskilt om det förekommer i samband med andra symtom såsom feber eller förkylning.
Det är viktigt att kontakta en läkare om du misstänker att ditt barn har ögoninflammation för att få rätt diagnos och lämplig behandling.
Nyfödda barn
Hos nyfödda barn är kladd i ögonen vanligt på grund av trånga tårkanaler. Om ögonen blir röda, svullna eller producerar mycket var kan det vara tecken på en infektion som kräver medicinsk bedömning och behandling.

Orsaker till ögoninflammation hos barn
Ögoninflammation hos barn kan ha olika orsaker, varav de vanligaste är virus- och bakterieinfektioner samt allergiska reaktioner.
Det är viktigt att identifiera orsaken till ögoninflammation hos barn för att kunna ge rätt behandling och lindra besvären effektivt.
En läkare kan avgöra vilken typ av ögoninflammation det rör sig om genom undersökning och vid behov rekommendera lämplig behandling, såsom ögondroppar eller salva beroende på orsaken till inflammationen.
Bakteriell ögoninflammation: Om ditt barn drabbats av en bakteriell infektion kännetecknas det ofta av bildning av var och klibbiga ögon på morgonen. Denna typ av infektion sprids lätt från ett öga till det andra genom ögonsekret på händerna. Hos nyfödda kan gulaktigt sekret i ögonen indikera en bakteriell infektion, särskilt om det är kraftigt och ögat blir svullet och knottrigt.
Virusorsakad ögoninflammation: Virusinfektioner kan orsaka stickande smärta i ögat, ljuskänslighet, feber och ibland nedsatt syn. Vissa virus kan även leda till molluskbildning på ögonfranskanten.
Allergisk ögoninflammation: Vid allergiska reaktioner uppvisar barnet ofta rodnad, klåda, gruskänsla och en klar vätska i båda ögonen.
Behandling av ögoninflammation
När det kommer till behandling av ögoninflammation hos barn är det viktigt att skilja mellan virus- och bakterieorsakade infektioner.
Generellt sett behövs oftast ingen behandling eftersom många ögoninflammationer av virusnatur läker av sig själva. För att lindra symtomen är det dock viktigt att hålla ögonen rena genom att regelbundet tvätta dem med ljummet vatten och undvika att röra ögonen med smutsiga händer.
Vid bakterieorsakade infektioner kan läkaren ordinera antibiotikadroppar eller ögonsalva. Det är viktigt att följa läkarens ordination och fullfölja hela behandlingen för att säkerställa att infektionen läker korrekt och för att undvika återfall.
Om symtomen inte förbättras inom fyra till fem dagar, bör du kontakta vården för bedömning och eventuell fortsatt behandling.
Så smittar ögoninflammation
Ögoninflammation sprids lätt genom kontakt med smittade ögon eller genom föremål som har kommit i kontakt med smitta. För att minska risken för smittspridning är det viktigt kommer här några tips:
- Tvätta händerna: Se till att ditt barn tvättar händerna regelbundet med tvål och vatten, särskilt efter att ha varit ute eller vid kontakt med andra personer. Detta minskar risken för att överföra smittan till ögonen genom beröring.
- Använd egna handdukar och örngott: Under tiden någon i familjen har ögoninflammation, se till att varje familjemedlem har sin egen handduk och byt örngott ofta. Undvik att dela handdukar för att minska risken för att smittan sprids mellan personer.
- Tvätta leksaker: Förhindra smitta genom att regelbundet tvätta barnets favoritleksaker, snuttefiltar och gosedjur. Detta minskar risken för att smittan sprids till dessa föremål och sedan vidare till andra.
Kan mitt barn gå till förskolan med ögoninflammation?
Barn med ögoninflammation bör stanna hemma tills det inte finns några symtom för att minska risken för att smitta andra.
Äldre barn med mildare besvär kan ofta återvända till skolan när symtomen inte längre är kraftiga och de kan undvika att föra smittan vidare genom noggrann handhygien och genom att undvika att gnugga sig i ögonen.
Tips till dig som förälder
Som förälder till ett barn med ögoninflammation finns det flera olika saker du kan göra för att hjälpa till med behandlingen och minska risken för smittspridning.
Regelbunden ögonrengöring
Tvätta barnets ögon flera gånger om dagen med en ren bomullstuss eller kompress doppad i ljummet vatten. Rengör från utsidan av ögat mot insidan vid näsbenet för att undvika spridning av bakterier och virus.
Mjuka upp klibbiga ögon
Om ögonlocken har klibbat ihop på morgonen på grund av torkat var, använd även då en blöt bomullstuss för att mjuka upp det innan du försiktigt torkar bort det. Det kan kännas obehagligt för barnet, men efter uppmjukning brukar varet enklare gå att torka bort.
Kontakta vården vid ensidiga besvär
Om ditt barn bara upplever svåra besvär i ett öga, bör du kontakta vården för bedömning. Ensidiga problem kan indikera andra ögonproblem som kräver annan behandling.
Följ läkemedelsanvisningar
Om läkaren har ordinerat antibiotikadroppar eller salva, se till att följa doseringsanvisningarna noggrant. Fullfölj hela behandlingen även om ögonen ser bättre ut efter några dagar. Detta för att förhindra återkommande ögoninflammation.
Om ditt barn är drabbad av ögoninflammation i kombination med feber kan du ge febernedsättande i form av alvedon.
När ska man söka vård för ögoninflammation hos barn?
När det gäller att söka vård för ögoninflammation hos barn är det viktigt att vara uppmärksam på olika symtom och svårighetsgrader.
Om ögoninflammationen inte visar några tecken på förbättring inom cirka 5 dagar, eller om barnet med ögoninflammation är ett spädbarn är det rekommenderat att söka vård.
Sök akut vård om barnet har:
- Kraftig inflammation med mycket var i ögat
- Plötslig svullnad kring ögonen
- Hög feber och smärta
- Synpåverkan eller ljuskänslighet
Vid skada eller trauma mot ögat som resulterar i ögonbesvär är det också viktigt att söka vård akut för en korrekt bedömning och behandling.
FAQ: Vanliga frågor om ögoninflammation barn
Ögoninflammation innebär att det har blivit en inflammation i ögats bindehinna. Det kan orsakas av virus, bakterier, allergier eller andra irritanter.
Vanliga symtom på ögoninflammation kan inkludera röda ögon, svullnad runt ögonen, klibbiga ögon med varbildning, irritation eller skav i ögonen och känslighet för ljus.
Ögoninflammation hos barn behandlas olika beroende på orsaken bakom. I de flesta fall läker ögoninflammation orsakad av virus av sig själv. Vid bakterieinfektioner kan läkare behöva skriva ut antibiotikadroppar eller salva. För allergi relaterad ögoninflammation kan allergimedicin användas.
En ögoninflammation ska förbättras inom några dagar men kan ta upp till 1-2 veckor för att läka helt. Regelbunden rengöring och god handhygien kan påskynda läkningsprocessen.
Nej, det är bäst att hålla barnet hemma tills ögoninflammationen har läkt och inte längre är smittsam. Om barnet behandlas med antibiotika och inte längre har variga ögon, kan de återvända till förskolan om de känner sig tillräckligt friska för att delta i aktiviteter.