Så lindrar du halsbränna under graviditeten
Halsbränna under graviditeten? Du är långt ifrån ensam! Halsbränna är ett av de vanligaste graviditetsbesvären och kan beskrivas som en brännande känsla bakom bröstbenet eller sura uppstötningar. Besvären tenderar att bli värre ju längre man är i graviditeten, men lyckligtvis finns det flera sätt att lindra dem.
Innehåll
ToggleVad är halsbränna?
Halsbränna, även kallat sura uppstötningar eller reflux, beror på att magsyra rör sig upp i matstrupen och orsakar irritation. Detta kan ge en obehaglig brännande känsla i bröstet och en sur smak i munnen.
Under graviditeten är det särskilt vanligt att drabbas av halsbränna på grund av hormonella förändringar och det ökade trycket från livmodern på magsäcken. Besvären kan uppstå när som helst under graviditeten men blir ofta värre under tredje trimestern.
Varför får man halsbränna som gravid?
Det finns två huvudsakliga orsaker till att halsbränna är vanligt under graviditeten:
Hormonförändringar
Hormonet progesteron, som ökar kraftigt under graviditeten, gör att musklerna i kroppen slappnar av. Detta påverkar även magmunnen (den ringmuskel som håller magsyran nere i magsäcken). När magmunnen blir slappare kan magsyra lättare läcka upp i matstrupen och orsaka halsbränna.
Ökat tryck på magsäcken
När barnet växer och livmodern blir större trycker den på magen, vilket kan pressa upp magsyra i matstrupen. Det är därför vanligt att halsbränna blir värre ju längre du är i graviditeten, särskilt i tredje trimestern när trycket på magen är som störst.
Vanliga symtom på halsbränna under graviditeten
Halsbränna kan kännas olika för olika personer, men de vanligaste symtomen inkluderar:
- Brännande känsla i bröstet och halsen
- Sura uppstötningar (syra eller matrester som kommer upp i munnen)
- En bitter eller sur smak i munnen
- Obehagskänsla i övre delen av magen
- Ökad rapning eller sväljbesvär
- Värre symtom när du ligger ner eller efter en måltid
Symtomen kan variera i intensitet, och vissa gravida kan ha milda besvär medan andra har halsbränna som påverkar sömn och vardag.
Förebygga halsbränna
Att förebygga halsbränna är ofta lättare än att lindra den när den väl har uppstått. Här är några effektiva sätt att minska risken för halsbränna under graviditeten:
Ät små, regelbundna måltider
Stora måltider kan öka trycket på magen och förvärra halsbränna. Ät istället mindre portioner, men oftare, för att hålla matsmältningen igång utan att överbelasta magsäcken.
Undvik fet och kryddstark mat
Fet och kryddstark mat kan trigga halsbränna genom att öka magsyraproduktionen. Försök att begränsa starka kryddor och friterad mat.
Undvik koffein och kolsyrade drycker
Kaffe, te, choklad och kolsyrade drycker kan förvärra halsbränna eftersom de både ökar syraproduktionen och gör magmunnen slappare.
Undvik att äta sent på kvällen
Att äta precis innan läggdags kan göra det svårare för magen att smälta maten ordentligt och öka risken för halsbränna när du ligger ner. Försök att äta minst 2-3 timmar innan du går och lägger dig.
Håll en bra hållning vid måltider
Att sitta upprätt när du äter och inte lägga dig ner direkt efter en måltid kan minska risken för att magsyra pressas upp i matstrupen.
Bästa huskurerna och behandlingarna mot halsbränna
Om halsbränna ändå uppstår finns det flera sätt att lindra besvären:
Drick mjölk eller ät yoghurt
Mjölk och yoghurt kan neutralisera magsyran och ge snabb lindring. Välj naturell yoghurt utan tillsatt socker.
Ät mandlar
Att tugga på mandlar kan hjälpa till att neutralisera magsyran och lindra halsbränna.
Prova ingefära eller kamomillte
Ingefära har lugnande egenskaper för magen och kan hjälpa vid halsbränna. Kamomillte är också en mild och lugnande dryck som kan minska obehaget.
Tugga sockerfritt tuggummi
Tuggummi stimulerar salivproduktionen, vilket hjälper till att neutralisera magsyra och skölja bort sura uppstötningar.
Receptfria läkemedel
Om huskurer inte hjälper kan receptfria läkemedel mot halsbränna, såsom antacida (t.ex. Rennie eller Novalucol), användas under graviditeten. Dessa fungerar genom att neutralisera magsyran. Det är alltid bra att rådfråga en barnmorska eller läkare innan du tar några läkemedel under graviditeten.
När ska du söka vård för halsbränna under graviditeten?
I de flesta fall är halsbränna ofarligt, men om du upplever något av följande symtom bör du kontakta sjukvården:
- Svår halsbränna som inte lindras av egenvård
- Svårt att svälja eller kraftig smärta i bröstet
- Viktnedgång eller ihållande illamående och kräkningar
- Blod i kräkningar eller svart avföring (kan vara tecken på blödning i mag-tarmkanalen)
Din barnmorska eller läkare kan hjälpa dig att hitta rätt behandling om halsbrännan blir för besvärlig.
Sammanfattning
Halsbränna är ett vanligt besvär under graviditeten och beror på hormonella förändringar samt det ökade trycket på magsäcken. Besvären kan kännas obehagliga men kan oftast lindras genom att ändra kostvanor, undvika vissa livsmedel och använda enkla huskurer.
Om du lider av svår halsbränna som påverkar din vardag finns receptfria läkemedel som kan hjälpa, men det är alltid bra att rådgöra med en barnmorska innan du använder dem.
Vanliga frågor
Varför får man halsbränna under graviditeten?
Halsbränna orsakas av hormonförändringar och ökat tryck på magsäcken. Progesteron gör magmunnen slappare, vilket gör att magsyra lättare kan tränga upp i matstrupen.
När börjar halsbränna under graviditeten?
Det kan börja tidigt men blir oftast värre i tredje trimestern när livmodern trycker mer på magsäcken.
Hur kan jag förebygga halsbränna under graviditeten?
Ät små, regelbundna måltider, undvik fet och kryddstark mat, drick inte koffein, och sov med huvudet högt för att minska sura uppstötningar.
Vad kan jag äta eller dricka för att lindra halsbränna?
Mjölk, yoghurt, mandlar, ingefära och kamomillte kan hjälpa. Även sockerfritt tuggummi kan lindra genom att öka salivproduktionen.
Kan jag ta läkemedel mot halsbränna när jag är gravid?
Ja, vissa receptfria läkemedel som antacida (t.ex. Rennie och Novalucol) är säkra, men rådgör alltid med barnmorska eller läkare innan du använder dem.