Vaccinera barn - vad gäller?

Vaccinationer är en av de mest effektiva metoderna för att skydda barn mot allvarliga och potentiellt livshotande sjukdomar. I Sverige erbjuds ett omfattande vaccinationsprogram för barn, som inkluderar skydd mot sjukdomar som difteri, stelkramp, kikhosta, polio, och mässling. Genom att följa vaccinationsschemat kan du säkerställa att ditt barn får nödvändigt skydd vid rätt tidpunkt.

Vaccinationsschema för barn

Sjukdomar

Difteri

Difteri är en allvarlig bakterieinfektion som påverkar näsa och hals och kan orsaka svår andning, hjärtskador och nervskador. Tack vare vaccination är sjukdomen nu mycket ovanlig i många delar av världen, inklusive Sverige. Vaccinet ges i kombination med vacciner mot stelkramp, kikhosta och polio (DTP-vaccin).

Symtom och komplikationer

Difteri börjar oftast som en halsinfektion med symtom som feber, halsont och svullna körtlar. Allvarliga komplikationer inkluderar hjärtproblem och nervskador, vilket kan leda till förlamning.

Vaccinationsschema

Vaccinet mot difteri ges vid 3, 5 och 12 månaders ålder som en del av pentavaccinet och åter vid 5-6 års ålder samt i årskurs 8-9 som en påfyllnadsdos.

Stelkramp

Stelkramp, eller tetanus, orsakas av bakterier som finns i jord och smuts. Infektionen kan leda till allvarliga muskelkramper och dödsfall om den inte behandlas.

Symtom och komplikationer

Stelkramp orsakar smärtsamma muskelkramper som kan vara livshotande om de påverkar andningen. Andra symtom inkluderar svårigheter att svälja och stelhet i musklerna.

Vaccinationsschema

Vaccinet ges som en del av DTP-vaccinet vid 3, 5 och 12 månaders ålder, med påfyllnadsdoser vid 5-6 års ålder och i årskurs 8-9.

Kikhosta

Kikhosta är en mycket smittsam sjukdom som orsakas av bakterier och kännetecknas av svåra hostattacker. Sjukdomen är särskilt farlig för spädbarn.

Symtom och komplikationer

Kikhosta börjar ofta som en vanlig förkylning med hosta och nästäppa. Efter ett par veckor utvecklas hostan till svåra hostattacker som kan leda till andningssvårigheter, kräkningar och trötthet.

Vaccinationsschema

Kikhostevaccinet ingår i DTP-vaccinet och ges vid 3, 5 och 12 månader samt som en påfyllnadsdos vid 5-6 års ålder.

Polio

Polio är en virusinfektion som kan leda till förlamning och i allvarliga fall döden. Genom effektiva vaccinationsprogram har polio nästan utrotats globalt.

Symtom och komplikationer

De flesta som smittas med polio upplever inga eller milda symtom, såsom feber och huvudvärk. I svåra fall kan viruset angripa nervsystemet och orsaka förlamning.

Vaccinationsschema

Poliovaccinet ges som en del av DTP-vaccinet vid 3, 5 och 12 månaders ålder och som en påfyllnadsdos vid 5-6 års ålder.

Haemophilus influenzae typ b (Hib)

Hib är en bakterie som kan orsaka allvarliga infektioner som hjärnhinneinflammation och luftvägsinfektioner, särskilt hos små barn.

Symtom och komplikationer

Hib-infektioner kan leda till hjärnhinneinflammation, vilket kan orsaka permanent hjärnskada eller dödsfall. Andra komplikationer inkluderar luftvägsinfektioner och blodförgiftning.

Vaccinationsschema

Hib-vaccinet ges vid 3, 5 och 12 månader som en del av pentavaccinet.

Pneumokocker

Pneumokocker är bakterier som kan orsaka allvarliga sjukdomar som lunginflammation, hjärnhinneinflammation och blodförgiftning.

Symtom och komplikationer

Symtomen varierar beroende på vilken del av kroppen som infekteras. Lunginflammation kan orsaka feber, hosta och andningssvårigheter, medan hjärnhinneinflammation kan orsaka huvudvärk, stelhet i nacken och kräkningar.

Vaccinationsschema

Pneumokockvaccinet ges vid 3, 5 och 12 månaders ålder.

Mässling

Mässling är en mycket smittsam virusinfektion som kan leda till allvarliga komplikationer, särskilt hos små barn.

Symtom och komplikationer

Mässling börjar ofta med feber, hosta, rinnande näsa och röda ögon, följt av utslag som sprider sig över kroppen. Komplikationer kan inkludera lunginflammation, hjärninflammation och dödsfall.

Vaccinationsschema

MMR-vaccinet, som skyddar mot mässling, ges vid 18 månader och en andra dos vid 5-6 års ålder.

Påssjuka

Påssjuka är en virusinfektion som orsakar svullnad av spottkörtlarna och kan leda till allvarliga komplikationer.

Symtom och komplikationer

Påssjuka orsakar svullnad av spottkörtlarna, feber, huvudvärk och muskelsmärta. Komplikationer inkluderar hjärnhinneinflammation, hörselnedsättning och inflammation i testiklarna.

Vaccinationsschema

Påssjukevaccinet ingår i MMR-vaccinet och ges vid 18 månader och 5-6 års ålder.

Röda hund

Röda hund är en virusinfektion som främst är farlig för gravida kvinnor eftersom den kan orsaka allvarliga fosterskador.

Symtom och komplikationer

Röda hund orsakar feber, utslag och ledvärk. Den största risken är för gravida kvinnor, där infektionen kan leda till fosterskador eller missfall.

Vaccinationsschema

Vaccinet mot röda hund ges som en del av MMR-vaccinet vid 18 månader och 5-6 års ålder.

Humant papillomvirus (HPV)

HPV är ett virus som kan orsaka livmoderhalscancer och andra typer av cancer.

Symtom och komplikationer

De flesta HPV-infektioner orsakar inga symtom och går över av sig själva. Vissa typer kan dock leda till cancer, inklusive livmoderhalscancer, peniscancer och cancer i halsen.

Vaccinationsschema

HPV-vaccinet ges i årskurs 5 till både flickor och pojkar.

Rotavirus

Rotavirus är den vanligaste orsaken till svår diarré hos spädbarn och små barn.

Symtom och komplikationer

Rotavirus orsakar kräkningar, diarré och feber, vilket kan leda till svår uttorkning hos små barn.

Vaccinationsschema

Rotavirusvaccinet ges som en oral lösning vid 6 veckor, 3 och 5 månaders ålder.

Rulla till toppen